Ne toiset, joita emme syystä tai toisesta kohtaa

Juuri nyt, tänä nimenomaisena ajanjaksona ihmisen historiassa, meidän jokaisen on mahdollista tutkiskella laajemmin omaa lajiamme, mieltämme ja käyttäytymistämme kuin koskaan aiemmin.

Meillä on käytössämme huipputyökalut

Voimme esimerkiksi muodostaa käsityksiä itsestämme ja muista sekä tehdä johtopäätöksiä lajitoveriemme välisistä eroavaisuuksista ja yhtäläisyyksistä. Maailmanlaajuisesti näemme, kuulemme, luemme ja koemme, mm. sosiaalisen median sekä muiden digitaalisten kanavien kautta vaikka joka hetki, muiden oman lajimme edustajien ulosanteja kuten mielipiteitä, blogeja, kommentteja, tietämyksiä, tunteita, kokemuksia ja tutkimuksia aihepiiristä toiseen.
Meillä on siis käytössämme huipputyökalut (joita voisin itse humoristisesti verrata vaikka ”tunnettuun elektroniseen hakuteokseen nimeltä Linnunradan käsikirja liftareille”)!

Lokeroimme ihmisiä joko ”meihin”,  tai ”niihin toisiin”

Saatamme lokeroida ihmisiä miellyttäviin, terveisiin, rohkeisiin, kauniisiin, ajatteleviin, suorittajiin, negatiivisiin, positiivisiin, iloisiin, surullisiin, onnistujiin, epäonnistujiin sekä muihin tuhansiin ja tuhansiin tiedostettuihin käsitteisiin.
Osaan ihmisistä voimme nopeastikin samaistua ja hypätä heidän kanssaan kernaasti samaan lokeroon, koska olemme itse käyneet läpi samankaltaisia kokemuksia, jakaneet ne, tai olemme joistain itsellemme fundamentaaleista asioista samaa mieltä heidän kanssaan. Olemme siis ”me” ja tunnemme olevamme tässä porukassa turvassa, avoiminakin.

Ne ”toiset” taas saattavat tuntua meistä yhdentekeviltä tai pahimmillaan olla meille jostain syystä kuin punainen vaate.
Jälkimmäiset ovat myös todennäköisesti Facebookeissamme sillä Rajoitettu-listalla ja joita piileksimme kaupan hyllyjen väleissä valtelläksemme. Miksi?

Miksi, vaikka tutkimukset kuitenkin osoittavat että meidän koko tämänhetkisen ihmispopulaation, yli seitsemän miljardin yksilön, keskinäinen eroavaisuus toisiimme nähden geneettisessä mielessä on ainoastaan muutaman prosenttiyksikön verran?
Mitä kaikkea tuohon muutamaan pieneen yksikköön mahtuukaan?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s