”Ketjureaktio: Ajatus – pelon voittaminen – aloitus – heittäytyminen ”

Oikea työntekijä oikeanlaisessa työpaikassa

Lenkkipoluilla on usein tullut mieleeni ajatus, josko kirjoittaisin työhistoriani aikana kertyneiden kokemusteni ja oivallusteni kautta osaksi itseäni juurtuneista ajatusmalleista ja arvoista, jotka ovat toimineet omalla urallani sekä hyvin kannattavina ohjenuorina että eteenpäin työntävinä voimavaroina, tukifunktioina. Juuri niistä itselleni tärkeimmistä, joiden haluan kulkeutuvan mukanani myös tulevaisuudessa.

| Kaiken takana on ihminen |

Minulla on ollut kunnia saada viettää lähes koko työurani myynnin ja asiakaspalvelun parissa ja uskon, että se on oma kutsumukseni työelämässä edelleen. Tähän saakka haasteellisimmat ja siitäkin syystä myös parhaat oppivuoteni löydän ehdottomasti itselleni rakkaimmaksi muodostuneelta autoalalta, jolla aloitin työskentelyni tämän vuosituhannen alussa. Autokaupan lukuisissa eri tehtävissäni yli 10 vuoden aikana, aina myyntityöstä johtotehtäviin sekä johtoryhmätyöskentelyyn saakka, olen saanut vastuun ja vallan vaikuttaa suoriutumistasoon itse. On kyseessä ollut sitten henkilökohtainen, tiimin tai myyntiyksikön tuloskortti, saavutettu asiakastyytyväisyys tai työyhteisön hyvinvointi. Nämä kaksi viimeksi mainittua muuten korreloivat aika hyvin!

Niin työpaikalla kuin henkilökohtaisessa elämässänikin, olen aina ollut kiinnostunut ihmisistä ja ihmisten käyttäytymisestä sekä käytöksen takana olevista ajatuksista, tunteista ja motivaatioista.

| Seuraavassa joitakin onnistumisiin johdattaneita ajatuksiani Sinulle |

Itselleni avoimuus, rehellisyys ja luottamus ovat aina olleet ensiarvoisen tärkeissä rooleissa. Tämä kolmikko kuuluu mielestäni saumattomasti yhteen, sillä ilman avoimuutta ja rehellisyyttä ei voi syntyä luottamusta (tai näiden järjestystä vapaasti sekoittaen). Ilman tämän koplan täysivaltaista symbioosia en usko esimerkiksi yritysmaailmassa yhdenkään arvoinnovaation syntyyn tai kehitysaskeleiden onnistumiseen.

Ajatusmallini liukuhihnalla tämä kombinaatio ei kuitenkaan voi syntyä ilman heittäytymistä ja siihen liittyvää riskinottoa, eli omien pelkojen voittamista. Jokaisessa onnistuneessa ensitapaamisessa on täytynyt uskaltaa kohdata toinen täysin rehellisesti, avoimesti ja omana itsenään tai arvokkaan diilin saamiseksi on täytynyt uskaltaa tuoda esiin sekä käsitellä kaikki kaupan kokonaisuuteen ja tulokseen vaikuttavat tekijät, niin hyvät kuin huonot. Olen itse saavuttanut tällaisia riskejä ottamalla aivan korvaamattoman tärkeiksi muodostuneita ja kauas kantaneita työ-, asiakas- sekä ihmissuhteita omassa elämässäni.

Todellakin, kliseisestä leimastaan huolimatta ja hieman varioiden, määrittelen yhdeksi arvovalinnakseni myös pyrkimyksen kohdella muita niin kuin he itse haluaisivat tulla kohdelluiksi, tilanteesta riippumatta. Olen aivan varma, että meistä jokainen haluaa tulla nähdyksi, kuulluksi, ymmärretyksi ja eritoten hyväksytyksi juuri sellaisina kuin olemme – kukin omine mielipiteinemme, uskomuksinemme ja tarpeinemme.

Mielestäni kohtaamisten hedelmälliseen onnistumiseen vaikuttaa merkittävästi myös eräänlainen yksilönvastuu; Nimittäin vastuu omasta, mukana tuodusta, tunnetilasta ja sen virittämisestä oikealle taajuudelle – toimivaksi toisen kanssa.

| Kokemus on hyvä opettaja |

Toki omia ajatusmalleja ja arvoja noudattaessani olen tehnyt lukuisia virheitä sekä vääriä tilannearvioita ja johtopäätöksiä, mutta uskon niiden sekä opettaneen että kasvattaneen minua kohden parempaa.

Olen esimerkiksi oppinut rauhoittamaan itseni ja mieleni tilanteissa, joissa aiemmin olisin toiminut ainoastaan nopeus- ja päämääräkeskeisellä tavalla ja jolloin olen saattanut vahingokseni jättää muiden hyviäkin näkemyksiä huomiotta. Olen myös joidenkin kohtaamisten jälkeen tuntenut pettymystä tai jopa katumusta niiden epäonnistumisesta ja sen seurauksena ymmärtänyt, että ainoastaan minä olen vastuussa siitä lopullisesta tunnetilasta, jonka toiselle ihmiselle viestilläni välitän. Ja tänään osaan kuunnella enemmän kuin itse puhun.

Siinä ehkä kolme itselleni tärkeintä oppia monista ja onnekseni minun matkani on vielä kesken.   🙂

| Oliko pakko jakaa? |

Lopulta oli…
Ajatukseni oli ensin dokumentoida näitä asioita ja ajatuksia vain omaan käyttööni, sillä ainoa tarkoitukseni oli tällä harjoituksella kartoittaa ja löytää itselleni jälleen oikeanlainen ja omaan arvomaailmaani sopiva suunta sekä paikka työelämässä.

Enkä missään nimessä olisi voinut kuvitellakaan jakavani näitä ajatuksiani julkisesti, herranjestas – jo pelkkä ajatuskin moisesta sai minussa aikaan pelkoreaktion!

Pelkäsin tulevani väärinymmärretyksi tai leimatuksi. Pelkäsin entisten ja tulevien kollegoiden, esimiesten, tiimiläisteni, asiakkaitteni ja kaikkien muidenkin reaktioita ja mahdollista tuomiota. Olin yhtä suurta pelkoa ajatukseni kanssa!

Mutta tajusin heti aloitettuani, että tämä raotus ajatusmaailmaani on juuri sellainen josta seuraava mahdollinen, ihmisiä arvostava, työnantajani on varmasti kiinnostunut. Ja nämä saattavat hyvinkin olla sellaisia ajatuksia, joita muut kanssaeläjäni parhaillaan jossain toteuttavat tai joista joku voisi saada ja yhdistellä itselleen jotain uutta.

Joten, siksi päätin uskaltaa ja siksi Sinäkin tämän luit.

 

”Ole aina mieluummin ensiluokkainen versio itsestäsi kuin toisen luokan versio jostakusta toisesta”

– Judy Garland

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s