Ajatuksiani ylpeydestä, Pride –viikosta ja ymmärryksestä sekä lopuksi pikkuruinen manifesti

Kysymys ei Pride -viikolla ole ylpeydestä siinä perisuomalaisessa ja pahamaineisessa kontekstissa, jonka tuntemisen välttelemiseen meitä joitain aikalaisia pienestä pitäen haluttiin kasvattaa.

”Ylpeys käy lankeemuksen edellä”, kuului tuo vihlaiseva lausahdus silloin. Joskus se osui ja upposi oikealla hetkellä tai oikeassa tilanteessa mutta toisinaan se on saattanut tuntua karvaalta loukkaukselta juuri silloin kun olisi ollut syytä, ja terveellisen kasvun kannalta rakentavaakin, oikeasti saada kokea hyväksytysti ylpeyden ja onnistumisen tunteita. Lapsena olemme tainneet olla kaikkein altteimpia kasvuympäristömme aikuisille ja myös heidän epäonnistuneille kasvatusyrityksilleen tai projisoinneilleen, johon sanasta ”ylpeys” kumpuava negatiivinen heijastus saattaa liittyä.

Eivät he näitä virheitä tahallaan toistaneet, vaan uskoivat ja omaksuivat itse lapsiaikoinaan tyhmien aikuisten uskomuksia silloin kun ei olisi tarvinnut eikä pitänyt. Näin tulkiten ainakin oma ymmärrykseni on osittain heidän puolellaan, jotka jollain tapaa kokevat Pride –liikehdinnän tai –viikon turhanpäiväisenä vouhotuksena tai hyökkäyksenä muiden oikeuksia vastaan tai sellaisena joka pitäisi laittaa takaisin pimeään huoneeseen, mattojen alle ja mielellään ihan lukkojenkin taakse.
Ainiin, tietenkään unohtamatta jumalasta sairastuneiden raamatuntulkkien tuomitsevuutta tai pelottelua ikuisen helvetintulen kamalista seuraamuksista.

Ymmärrykseni ei kuitenkaan tarkoita tässä tapauksessa hyväksyntää.

Kasvu eheäksi, suvaitsevaksi ja toisia arvostavaksi ”turvalliseksi kanssaihmiseksi” vaatii ympäristöltä ymmärrystä mutta samalla myös rajojen asettamista, pitkämielisyyttä mutta samalla myös vahvuutta ja rohkeutta. Vahvuutta pitää kiinni omista rajoista ja rohkeutta olla provosoitumatta ja loukkaamatta.

Mahtavaa Pride –viikon loppuhuipennusta kaikille ja rohkeutta olla rakkauden lumoissa omasta ja muidenkin puolesta!


Pride –viikon manifesti

Minä olen ylpeä siitä että voin ja haluan
antaa sekä vastaanottaa rakkautta lähimmäisteni elämässä,
tuntea rakkautta ympärilläni tuntemattomissa ihmisissä ja muissa orgaaneissa,
nähdä onnea ja koskettaa kauneutta

Minä olen ylpeä siitä että voin ja haluan
antaa tukeni myös itseäni heikommassa asemassa olevalle,
tanssia muidenkin tansseja vaikken osaisi,
kuulla muunlaisia tarinoita rakkaudesta ja rakkauksista

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s